Home / Blog / Een zucht van verlichting

Een zucht van verlichting!

Wat achter deze uitdrukking schuilt, is zo krachtig! 

Heb je momenteel last van jouw emoties? Ben je verdrietig, teleurgesteld, boos, angstig? Ben je benieuwd naar mijn persoonlijke verhaal? Neem dan iets meer dan een paar minuten en leer hoe je jezelf kunt sturen bij grote en kleine emotionele situaties in jouw leven.

Herken jij dat je na iedere emotie, zelfs na emotie dragende gedachten, reageert met een zucht? Realiseer je daarnaast dat ademhaling levenskracht is. Bij de geboorte gaf ademhaling leven aan jouw babylichaam en als we sterven is adem het laatste wat we uitblazen. Zonder ademhaling geen leven. Mooi besef, toch?

Wat je moet weten:

Ons lichaam reguleert bijna alles vanuit ons automatisch werkende zenuwstelsel. Onze darmen, nieren, lever, hart, longen etc. etc. functioneren, terwijl we ze niet bewust aansturen. Ons lijf reageert op wat gevraagd (qua beweging) en aangeboden wordt (qua eten en drinken). De sympaticus (actief bij inspanning) en parasympaticus (actief bij ontspanning) vormen samen het grootste deel van dat zenuwstelsel.

Bij emotie, zoals angst, pijn of verdriet, reageert onze ademhaling per direct! Soms houden we de adem kort in of nemen een enorme teug als we schrikken. Bij angst gaan we ‘hoog’ en snel ademen, dit is reactie van onze longen. De sympaticus regelt dat ons hart sneller gaat kloppen. Zo veroorzaken emoties activiteit in onze organen. Zoals krampen in de darmen, buikpijn soms tot misselijkheid aan toe. Het hart doet letterlijk soms pijn van verdriet of raakt het hart zelfs letterlijk ‘van slag’.

Kippenvel reactie tijdens een beladen gesprek. Hoofdpijn is ook zo’n herkenbare reactie van overbelasting. Wat dacht je van eetbehoefte? Dit alles onder aansturing van ons zenuwstelsel: de sympaticus. Emoties slaan we op, via onze zintuigen en zenuwbanen, in onze geheugencellen. Specifiek de hersencellen in het limbisch brein. Vanuit hier reageert het lichaam (bewust en onbewust). Herhaling van (dezelfde) emoties ‘vullen de emmer’, tot dat er te vaak en te veel emoties zijn. Emotionele overbelasting is een feit. Indien je luistert naar je lichaam heeft het al veel signalen gegeven. Slecht slapen, onrust, hoofdpijn, buikpijn, slechte huid, overgewicht(!).

Massaal gaan we aan de pijnstillers, darm regulerende pillen, afvalpillen of crashdiëten, slaappillen en emotie remmers. We onderdrukken ons lijf! Feitelijk maken we het ons lijf nog lastig ook, want alles wat je inneemt beïnvloed je organen opnieuw. En niet geheel onbelangrijk: pillen genezen niet, maar ze onderdrukken signalen.

Wat heeft ademhaling hier nou mee te maken?

Door bewuste ademhaling kunnen we ons zenuwstelsel ZELF AANSTUREN. Hier zit de opening naar beïnvloeden van jouw fysiologie en de sympaticus als de parasympaticus beïnvloeden.

Je bent echt in staat om jouw eigen emoties onder controle te hebben. Bij emotionele overbelasting staat je sympaticus overuren te draaien. Er is geen rust, ook ‘s nachts niet. Soms weet je de oorzaak, maar soms ook echt niet. Dat komt omdat je onbedoeld onbekwaam bent om signalen van je lijf te herkennen. Enfin, bij langdurige emotie is er in je lichaam geen rust, je staat de hele tijd aan! Door gerichte ademhaling activeer je de para-sympaticus en komt je lijf in stand van ontladen, rust en reinheid, je schakelt letterlijk af. Om zo weer in een balans-modus te komen.

Mijn persoonlijk verhaal op emotie

Afgelopen maanden was er relatief plotseling voor mij noodzaak voor een rugoperatie. Ik werd bang en kreeg te dealen met oude ‘verstopte’ emoties: angst en lage zelfwaardering. Angst om niet meer deel te kunnen nemen aan een sportief, actief leven na de ingreep. Mijn wervels moesten worden vastgezet, mijn lijf zou een metalen intern ‘korset’ krijgen.

In mijn gedachten kon ik geen sport meer beoefenen. Dat terwijl ik nog zoveel plannen en drive heb om mijn plannen te realiseren! Daarnaast voelde ik me enorm schuldig. Ooit heeft een rug-dokter tegen mijn man gezegd, nadat hij gediagnosticeerd had dat mijn rug één puinhoop was ‘of hij er al papieren bij had’, want hij wist zeker dat de toekomst geen pretje zou worden. Hij heeft gelijk en we moesten er toen hartelijk om lachen, maar wat gebeurde er in mijn brein?

Ik heb hieraan een betekenis gegeven: Ik ben niet oké. Ik zou geen optimale vrouw zijn in de toekomst en dus ook geen ‘chille’ moeder, en later als mijn rug het echt zou begeven, geen actieve oma voor onze kleinkinderen worden. Wat ik juist in essentie graag wil. En daar nam mijn zelfwaardering (die ook op andere fronten enorm getriggerd was in mijn leven) een hele diepe duik in mijn celgeheugen.

Met het lage zelfbeeld heb ik in de afgelopen jaren gelukkig enorm krachtig korte metten mee kunnen maken, maar toch kwam het nu weer om de hoek kijken. Overigens was het aankijken van mijn lage zelfwaardering een prachtig traject! Ruim 6 jaar geleden inmiddels ging ik dit proces in. In eerste instantie volledig in de ontkenning! Onzin en bullshit vond ik het. Tot dat ik de kracht van kwetsbaarheid ontdekte. NLP-opleidingen ging volgen en systemische mezelf op de juiste plek heb gezet, dit heeft inzicht gegeven in wie ik in essentie ben. Ik realiseerde me, dat wat je denkt dat dat een weergave is van een door jou gecreëerde context. Veelal onbewust. Wat een kracht ontwikkelde ik door deze bewustwording. Wauw, de power die dat geeft is nog altijd in een enorme hoeveelheid voelbaar in mijn lijf! (Geluksgevoel!). By the way, hierdoor was ik in staat om heel gemakkelijk 20kg afgevallen!

Na deze ontwikkeling wist dat ik mijn angst (hoofdpijn en hartkloppingen voor de operatie) kan overwinnen en omzetten in een andere betekenis, zodat mijn lijf niet vanuit een stresssituatie de operatie in hoefde te gaan, maar vanuit rust. Ademhaling is het antwoord!

Het is het namelijk enige fysiologische aspect van het autonome zenuwstelsel dat wij bewust kunnen beïnvloeden. Door een goede ademhaling, gericht op je onderste deel in je onderbuik, richt je je volledig op jezelf. Probeer maar eens. Neem een diepe ademteug door je neus gericht naar je onderbuik en je zult je realiseren dat jouw gedachten loskomen van de buiten wereld. Misschien moet je even oefenen, maar als je volledig bewust ademhaalt is jouw brein verbonden met jouw lijf. Blaas uit via je mond, rustig en relaxt, en als je denkt dat je alles uitgeblazen hebt, blaas je nog meer uit, en nog meer.

Doe dit minimaal 5 keer per dag en 10 ademhalingen per keer en je hartslag wordt rustiger. Je lijf komt in de parasympatische stand van ontladen, rust en reinheid. Dit kun je gemakkelijk toepassen zelfs tussendoor op je werk, toilet, onderweg, in huis, in de wachtrij bij de winkel, het maakt niet uit. Jij stuurt aan en je lijf doet automatisch de rest!

Om gericht mijn lijf rustig en krachtig te maken, startte ik twee weken voor de rugoperatie dagelijks twee keer met langere meditatie-ademhalingen gericht op acceptatie. Ik ging er voor zitten. Mijn lijf reageerde met rust. Ik was niet zenuwachtig en voelde geen spanning, hoofdpijn of buikpijn als ik aan de operatie dacht. Helemaal niks! Ik vroeg acceptatie en er kwam kracht. De dagen voor de operatie waren gewoon heerlijk. Voorbereiden met praktische dingen verliepen relaxt en alles was goed! (Wat een heerlijk brein heb ik!)

De dag voor de operatie logeerden we in een hotel in de buurt van het ziekenhuis in Amsterdam. Van onze drie prachtige dochters ontving ik een beauty van een bosbloemen en van onze jongste een enorm waardevolle boodschap op een zelf gemaakt kaartje. ‘s Avonds genoten we met onze oudste en haar vriend van een gezellig diner in het hotel. De ochtend van de operatie man ik bewust tijd om te mediteren met ademhaling op acceptatie. Mijn lijf reageerde opnieuw en er kwam een enorm gevoel van dankbaarheid en blijdschap! Heel bijzonder! Serotonine (gelukshormoon) stroomde door mijn lijf en dat vlak voor een ingrijpende operatie geen spanning, geen angst helemaal niks wat mijn lijf zo maar negatief zou kunnen maken. Ja, natuurlijk is dit aansturing vanuit je brein naar je lijf!

Met een bos bloemen en kaart meldde ik me enorm relaxed op de afdeling. Nog geen 2 uur later zei ik lachend tegen de chirurg; ‘doe je best, ik heb er zin in’! Maar zorg wel dat ik nog kan sporten straks. Met een enorm dankbaar gevoel naar mezelf en naar mijn gezin ben ik gaan slapen. De operatie was risicovol. Mijn zenuwbanen zaten enorm in de verdrukking en er was een verhoogde kans op blijvend letsel, mijn rugwervels waren zeer instabiel, mijn angst bleek niet ongegrond te zijn geweest. Bij het wakker worden werd de kracht in mijn voeten direct gecheckt; ze doen het!! Zo blij en dankbaar naar de chirurg en zijn staaltje vakwerk!

En nu kwam míj́n grote uitdaging om mijn nieuwe lijf te accepteren. Daar waar al jaren een schuldgevoel en schaamte op lag. Waarmee ik jaren als een wandelend hoofd rond liep en geen body-mind connectie had. Ik stemde af op mijn lijf in het hier en nu. Dit is wat er is, en dit is wat ertoe doet mij, ik accepteer mijn packagedeal te volste. Daar ben ik op gaan ademhalen, zo eenvoudig als het klinkt is het ook. Gerichte ademhaling op mijn nieuwe lijf, er kwam volledige acceptatie van wat er is!

Ik voelde zelfs geen pijn! Ik voelde wel ‘iets zitten’, maar daar heb ik een hele waardevolle betekenis aan gegeven: het geeft mijn ruggengraat stabiliteit en vrijheid om te leven zonder angst. Wat een feest! Met deze energie ga ik de komende maanden verder revalideren en zorg ik dat ik snel weer yoga, op de racefiets zit, én kan tennissen. De arts en zijn team staan verbluft te kijken dat er nooit 1 moment van pijn is geweest. Mijn emoties zijn blijdschap, dankbaarheid, opluchting en mijn lijf reageert met een optimale vitaliteit! Ik heb energie voor 10!

Een maandvoorraad aan oxycodon en andere pijnstillers heb ik meegekregen, maar niks daarvan nodig gehad. Mijn brein in samenwerking met mijn lijf doen het zelf! Vertrouw op mindsetkracht, en jij kunt het ook!

Twijfel je of deze body-mind connectie ook voor jou werkt? Realiseer je dan dat jouw brein deze incapabele gedachtegang graag aan je wil geven, want daarmee vergoelijkt het jouw huidige gedachten en gedrag. Maar als je wil en de juiste vragen worden aan jou gesteld, want meestal komen die niet in jezelf op en kan coaching je juist hierbij helpen, krijg jij de sleutel naar een hele krachtige omgang met jouw belemmerende emotie en daarmee controle over jouw vitaliteit en levensgeluk.

Ik hoop dat door het delen van mijn verhaal ik je kan helpen. Wil je dit graag persoonlijk op jouw thema’s toepassen? Na mijn revalidatie van 3-4 maanden sta ik voor je klaar om jou te helpen met het leren aansturen met jouw mindsetkracht. Is er eerder hulp noodzakelijk of wil je reageren op deze blog, dat kan hieronder of mail me gerust.

Liefs Ingrid