Home / Blog / Emoties, wat doen ze met je? Het vervolg

Emoties wat doen ze met je? Het vervolg

Allereerst wil ik je bedanken voor de reacties die ik van veel mensen heb gekregen. Dank voor jullie oprechtheid naar mij, maar vooral naar jezelf.

We gaan nu verder waar we de vorige keer gebleven zijn. Ik ga jullie meenemen in het creëren van oerkracht en explosieve positiviteit in jezelf. Voor mij had dit betrekking tot de dreigende invaliderende situatie in mijn rug. Heb jij ook een situatie aan de hand waarvan je dit stuk kan lezen? Houd het in gedachten!

Eerst wil ik je uitleggen hoe emoties in verhouding staan met jouw lichaam. Emoties zetten namelijk per direct jouw lichaamscellen aan tot actie.De kracht hiervan is enorm, we denken en handelen er naar, ons lijf reageert hierop. Soms heel desastreus, maar het kán ook heel glamoureus!

Voordat ik verder ga met de uitleg over hoe je je brein kunt upgraden en je jouw emoties kan aansturen, wil ik je vragen om in de reacties kenbaar te maken dat jij dat graag wilt leren. Zet nu een duidelijke ‘JA’ in de opmerking onder dit bericht als je graag meer wilt weten over dit onderwerp. Doe je dat even? Of toch niet?

Jouw brein zegt nu iets tegen je als je luistert. Misschien zegt het wel: ik ga hier echt geen ‘ja’ onder plaatsen, doe normaal! Dan ziet ‘iedereen’ dat. Misschien gaat t nog wel een stapje verder en oordeel je zelfs over mij(!), en vind je de vraag van mij al belachelijk genoeg!

Heb je door dat je misschien nu al een paar zinnen hierover aan het nadenken bent? Terwijl je eigenlijk wél zou willen leren om je brein aan te sturen, toch?

Kijk nou eens wat er gebeurt. Er is nu al een dualiteit in jouw brein. Besef je hoe snel en makkelijk jouw brein je eigen waarheden voor je wilt houden die er in essentie helemaal niet zijn? En ook hoe snel je geneigd bent om er naar te luisteren en er naar te handelen? Dat komt omdat het jouw denkpatroon is. Jij bent in de loop van de jaren geconditioneerd met een ego ( lees: een ‘ik’) wat tegen jou zegt: niet iedereen hoeft het te weten dat ik het soms lastig heb met mijn emotie.

Echter, in realiteit komt niet ‘iedereen’ dit te weten. Niet iedereen zal jouw reactie te zien krijgen op Facebook door het algoritme. Op de tweede plaats denk jij dat er een oordeel over jou door de buitenwereld wordt geveld, terwijl het tegenovergestelde misschien de realiteit is. De buitenwereld oordeelt heus niet altijd. Het is vaak jouw eigen stem in je hoofd die dit oordeel uitschreeuwt in jezelf en over jezelf! De buitenwereld zegt misschien wel; wat knap dat die dat aangeeft! Of zelfs: ik zou het niet kunnen. Maar let op: ook dit is weer een geconditioneerd denkpatroon (denken in onmogelijkheden).

Ben je je ervan bewust wat er ondertussen in jouw fysiologie gebeurt? ‘As we speak’ maakt jouw lichaam een stresshormoon – genaamd Cortisol – aan. Dit denkproces heeft jouw bijnierschors tot productie aangezet. Zonder dat je dit door had. In dit korte moment.

Geloof mij, jouw hele dag bestaat uit duizenden van dit soort prikkels. Soms heel groot, soms heel klein. Jouw geconditioneerde brein doet dit met jou! Maar als je dit te lang door laat gaan put je eigenlijk je cellen uit. Dit heeft als gevolg dat je lijf op slot gaat. Ook kan je lichaam zo veel Cortisol produceren waardoor jij je vaak teleurgesteld, boos of zelfs als een slachtoffer voelt. Hé, je identiteit doet nu ook mee in het proces. Soms kan dit zo hoog oplopen dat je mogelijk paniekaanvallen krijgt. Dat is heel heftig om te ervaren, maar toch simpelweg het gevolg van jouw eigen geconditioneerde brein.

Er is in ons leven een verleden, een toekomst en een nu.Het verleden van ons (en daarbij hoort ook het verleden van je (voor-)ouders) is jouw grondslag van conditionering. Jouw rugzak, jouw packagedeal.De toekomst zit vol angsten: de wat-nu-als?-vragen. Maar, de toekomst zit ook vol met dromen. Lukt het je om deze te realiseren? Ben ik wel goed genoeg? Kan ik wel wat er van me verwacht wordt?Het dualisme in je brein regeert! Het ‘nu’ is er letterlijk alleen maar NU, op dit moment, en dit moment komt nooit meer terug! Iedere seconde leef je maar één keer. De vraag is dan ook: waar besteed jij de tijd aan? Leef je vanuit het verleden en draag je de last van jouw verleden (misschien wel van je ouders) of leef je met angst en voorbehoud voor de toekomst? Het leven vanuit verleden, heden of toekomst is een keuze die ieder individu voor zich zelf dient te maken.

Mijn tip aan jou

Leef in het NU en leef jouw leven! Wees dankbaar voor wat het verleden jou heeft willen leren, ook al was t niet altijd leuk. Luister vooral naar jezelf wat je niet prettig vond en stop daar dan per direct mee.

Laat angst en onzekerheid voor de toekomst los, of probeer het misschien anders vast te houden! Houd het bij je als een goede intentie voorafgaand aan slechte beslissingen, maar vertrouw in jezelf, want alleen jij kunt jouw lijf en jouw leven aansturen! Neem dit besluit NU! En leef veel meer momenten vanuit besef dat je nu bepaalt en dus ook daadwerkelijk over kunt gaan tot het leiden van een leven waarin je bevrijd bent van overtollige ballast.

Bedenk je:‘If it is to be, it is up to me’

Liefs, Ingrid