Home / Blog / Reageer jij met verstand of vanuit misverstand?

Reageer jij met verstand of vanuit misverstand?

 

Hoe jij reageert op bepaalde mensen of situaties kan je nogal bezig houden. Vaak achteraf, als over je reactie met de mogelijke gevolgen nadenkt. Had je beter dit of dat kunnen doen of zeggen? Inzicht komt in retroperspectief. Achteraf kijk je een koe in de kont’, zegt mijn man dan passend. Het kost bergen met energie, nadat er situaties zijn geweest waardoor je er nog lang over na denkt. Het levert je vaak niet veel op, menig blinde vlek wordt versterkt en je belandt veelal in een oordelende sfeer, of wel naar jezelf of naar de ander of een situatie. 

 


"Jezelf niet kennen levert ellenlang gedoe op"


 

Goed om te weten over jezelf:

1. Iedereen heeft een innerlijke beveiliging

Allereerst hebben we een beveiligingssyteem dat constant zoekt naar signalen die wijzen op veiligheid of gevaar in het lichaam en in de omgeving tussen mensen. Na een actie, volgt er altijd een reactie. Het is een biologisch systeem. Reageren in de meest primaire vorm van beveiliging wordt ‘ontdekken zonder bewustzijn’ genoemd. Dit wordt met een mooi woord neuroceptie genoemd. Neuroceptie is een waarneming die luistert naar de biologische systemen in het lichaam. Het anticipeert zonder bewustzijn op wat er in de buitenwereld gebeurt, en wat zich voordoet tussen mensen. 

 

2. Vanuit misverstand reageren.

Veel mensen reageren te primair. Deze reacties komen tot stand door (onverwerkte) emoties, zijn niet handig en leveren altijd gedoe op. Terwijl reacties die je mét bewustzijn (dit kan uiteindelijk ook een heel snel mechanisme in je worden) je veel goeds oplevert. Het stelt je in staat op passende wijze te reageren op onverwachte gebeurtenissen. 

  

3. Je lichaam reageert sneller van je verstand.

Wat gebeurt er in je lichaam bij een onverwachte situatie? Het lichaam reageert sneller dan je geest. Zonder controle of bewustzijn hierover, kan het je in lastige situaties brengen. Ik zal je het begrip neuroceptie uitleggen.Je kent allemaal het ‘gevoel’ dat je bij de ene persoon op je gemak voelt en dat in de buurt van iemand anders er een ongemakkelijk gevoel in je naar boven komt. Of dat er personen te dicht bij je staan, of voor de gelegenheid juist te ver af. Een ander voorbeeld is dat je bij een onverwachte opmerking of gebeurtenis eerst doet en dan denkt, zonder ook maar te kunnen nadenken.  


4. De onbewuste wijsheid van je lichaam

Zodra je jouw reactiepatroon in kaart hebt gebracht, komt er een mogelijkheid om te besluiten of je er mee door wil gaan of wil gaan veranderen. 

 

Hoe reageer jij? 

Wil jij in staat zijn om je reactiepatroon te reguleren? Wil jij inzicht in jouw bewuste en onbewuste lichamelijke sensaties en de betekenisgeving die je hieraan geeft? Het is heel verruimend in je vaardigheid om goed en passend te reageren. 

Laten we contact maken via de contactbutton op mijn site www.mindsetkracht.nl of stuur me een PB bericht. Wellicht kan ik met je hulpvraag begeleiden.

 

Lieve groet, 

 

Ingrid Mulder - Meenhuis

Coach en familieopsteller

Mindsetkracht